History

De oorsprong van Boldoot Poffertjes  gaat terug tot de 18e eeuw. Boldoot is de naam van een in 1789 gestart familiebedrijf  voorheen J.C. Boldoot Eau de cologne parfumerie Amsterdam. Eau de cologne is van oorsprong de Franse benaming voor Kölnisch Wasser.


 

Terug naar 1789 toen de Amsterdamse apotheker Jacobus Cornelis Boldoot een apotheek in Amsterdam begon. Verreweg de grootste fabrikant van eau de cologne was Boldoot, hij verkocht daar niet alleen zalfjes en poedertjes maar ontwikkelde ook het op alcohol gebaseerde geneesmiddel Keuls water onder eigen naam.


Het middel, dat je op je lichaam sprayde, zou eigenlijk moeten werken tegen migraine en andere kwaaltjes. Dat deed het niet en dat maakte eigenlijk niemand wat uit, want het goedje bleek lekker te ruiken en werd razend populair onder vrouwen die het als een verlengstuk van hun persoonlijkheid beschouwden.

 

 

Het werd zo’n hit dat iedereen er naar wilde ruiken en er ook stukjes zeep en zelfs tandpasta op de markt kwamen. Om al deze producten te kunnen verkopen werd in 1919 aan de Kalverstraat de allereerste Boldoot winkel ‘In ’t Geurighe Rooske’ geheten geopend van waar men over de hele wereld kwam shoppen. Het pand is vandaag de dag vanwege de pui uit 1918 een beschermd monument met de vele versieringen en het originele glas in lood.

 

Boldoot werd hofleverancier van vijf hoven: Nederland, België, Spanje, Portugal en Italië. Van keizer Napoleon Bonaparte wordt verteld dat hij zich dagelijks waste en besprenkelde met eau de cologne, dat hem werd geleverd door zijn parfumeur Houbigant in Parijs.

 

De heer Boldoot wilde ook Napoleon toevoegen aan zijn klantenkring en reisde heen en weer naar Parijs. Helaas werd Napoleon nooit klant, maar de reizen van de heer Boldoot brachten hem in contact met veel van de Franse markten en verkopers, waar hij kennis maakte met een Franse traktatie genaamd "poffertjes".

 

 

 

Ondanks dat het van oorsprong Franse gerecht nu totaal onbekend is in Frankrijk, zijn de poffertjes in Holland een echte specialiteit geworden. Ze worden  nog steeds traditioneel bereid op een ouderwetse koperen kachel en geserveerd met echte roomboter en poedersuiker.

Galerij

Jobs


Boldoot is altijd op zoek naar nieuwe talenten om het bedrijf te versterken. Creatieve mensen en ambitieuze harde werkers zijn weer welkom bij ons!

Laat ons iets meer over jou te weten komen. Meld je nu aan via onderstaand formulier.Dhr. Mw.
* verplicht

Jobs Amsterdam